Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Μεθοδολογία Επίλυσης Προβλημάτων με pH (Γ' Λυκείου)

Μεθοδολογία Επίλυσης Προβλημάτων με pH
Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

Χαλλόουουου!!!

Σήμερα το μαθηματάκι είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στους πραγματικούς ήρωες που κυκλοφορούν δίπλα μας, στη βασανισμένη από το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν προσφέρει τίποτα, νεολαία μας!

Σε λίγες βδομάδες, οι μαθητές της Γ' Λυκείου απαλλάσσονται των καθηκόντων τους στρίβοντας προς μια νέα κατεύθυνση στη ζωή τους. Για πολλούς έρχεται η λύτρωση από το άγχος και την γκρίνια των μανάδων!!!

Μία πολύτιμη χείρα βοηθείας είναι έτοιμη να προσφέρει η Smart Chemistry στους αγωνιστές της Γ' Λυκείου παραχωρώντας οδηγίες για την επίλυση οποιουδήποτε θέματος με pH προκύψει στις εξετάσεις τους!

Κάντε ντάουνλόαντ την επόμενη εικόνα, εκτυπώστε τη και χρησιμοποιήστε τη για να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με pH σας παρουσιαστεί!

Παρατηρήσεις
  • Πάντα καταγράφουμε τα δεδομένα κάθε διαλύματος που δίνεται κάτω από το αντίστοιχο διάλυμα. Ακόμα κι αν δεν έχεις νούμερα, γράψε σύμβολα. Κάπως έτσι ας πούμε:
Δ (Ρυθμιστικό)
CH3COOH, c1 = ... M
Κa = ...
CH3COONa, c2 = ... M
Kb = ...
V = ... L
pH = ...
[H3O+] = ... M
[OH] = ... Μ
α = ...


  • Πριν ξεκινήσεις να κάνεις οτιδήποτε, ελέγχεις αν το αρχικό σου διάλυμα ή το διάλυμα που προκύπτει από ανάμειξη, αραίωση, προσθήκη είναι Ρυθμιστικό. Βλέπεις δηλαδή αν στο διάλυμα υπάρχει ένα ασθενές οξύ και η συζυγής του βάση (π.χ. ΗΑ και NaA) ή μια ασθενής βάση και το συζυγές της οξύ. Αν υπάρχει διαιρείς τις συγκεντρώσεις τους. Αν το αποτέλεσμα είναι μεταξύ 0,1 και 10, το διάλυμα είναι Ρυθμιστικό, υπάρχει Επίδραση Κοινού Ιόντος (Ε.Κ.Ι.) και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση Χέντερσσον - Χάσσελμπαλχ! Να σημειώσεις στα δεδομένα του διαλύματος ότι είναι Ρυθμιστικό για να πέφτει το μάτι!

  • Αν στο αρχικό σου διάλυμα ρίχνεις μέσα άλλο διάλυμα ή στερεή/αέρια ουσία, σκέφτεσαι αν πραγματοποιείται χημική αντίδραση μεταξύ των ουσιών που αναμειγνύονται. Αν έχεις αντίδραση, βρίσκεις τα moles όλων των ουσιών και κάνεις την αντίδραση με τα πινακάκια της κτλ.. Μετά βρίσκεις πάντα τις νέες συγκεντρώσεις των ουσιών στο διάλυμα που προκύπτει είτε με νούμερα είτε με σχέσεις πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο. Αν δεν έχεις αντίδραση, βρίσκεις νέες συγκεντρώσεις στο καινούριο διάλυμα πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο.


  • Προσέχεις ποια ουσία θα αντιδράσει ολόκληρη και ποια θα περισσέψει. Αν σου πει δηλαδή π.χ. ότι ρίχνεις σε ένα όξινο διάλυμα NaOH και το διάλυμα που προκύπτει έχει pH=5, καταλαβαίνεις ότι το NaOH αντιδρά όλο και περισσεύει το οξύ.


  • Όταν ένα διάλυμα περιέχει 2 ασθενή οξέα ή 2 ασθενείς βάσεις, κάνεις τις αντιδράσεις με το νερό και χρησιμοποιείς τις Ka ή Κb και για τα 2 οξέα ή βάσεις. Η συγκέντρωση των οξωνίων ή των υδροξειδίων είναι (x+y). Λύνεις τις 2 εξισώσεις των K ως προς τον αριθμητή τους, δηλαδή ως προς x(x+y) τη μία και ως προς y(x+y) την άλλη και μετά προσθέτεις κατά μέλη. Έτσι βρίσκεις εύκολα το (x+y). Αν πας να λύσεις σύστημα, έμπλεξες!


  • Αν δεν έχεις νούμερα ή αν δεν μπορείς να βρεις νούμερα, γράψε σύμβολα και φτιάξε σχέσεις!!! 10 φορές στο είπα!!! Μη βραχυκυκλώσεις!!! ;)

Ελπίζω να βοήθησα λίγο πολύ με τις παραπάνω παρατηρήσεις και με το σχεδιαγραμματάκι! Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να στείλετε μήνυμα και θα σας απαντήσω ας σουν ας πόσσιμπλ, πριν τις 30 Μαΐου, :P !!!

Καλή Διασκέδαση και Επιτυχία στις Πανελλήνιες!!!!!
;)

Σιι γιου λέιτερ!!!
Τα Πάντα Είναι Χημεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μηνυματάκι σας! ;)