Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Πολύχρωμα Σωληνάκια

Χαλλόουουουουου!!!!!


Σήμερα, αποφασίσαμε με τη Μαργαρίτα της Γ Γυμνασίου, να παίξουμε με οξέα και βάσεις, μερικές πολύ φέιμους χημικές ουσίες της καθημερινότητάς μας!

O μίστερ Arrhenius είπε ότι οξύ είναι μια ουσία που όταν διαλυθεί στο νερό δίνει κατιόντα υδρογόνου Η+.

Αντίστοιχα, είπε ότι βάση είναι μια ουσία που όταν διαλυθεί στο νερό δίνει ανιόντα υδροξειδίου OH.

FBR στον κύριο Arrhenius, ο οποίος έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια για την εποχή του!!!

Τα οξέα και οι βάσεις έχουν μια κοινή ιδιότητα! Μπορούν να αλλάξουν το χρώμα σε κάποιες άλλες ουσίες που ονομάζονται δείκτες. Οι δείκτες δηλαδή, όταν βρεθούν παρεούλα με οξέα ή βάσεις παίρνουν και ανάλογο χρωματάκι. Είναι χημικές ενώσεις χαμαιλέοντες με άλλα λόγια!

Με τη μισς Μαργαρίτα λοιπόν, ρίξαμε σε 3 γυάλινα σκεύη τρεις χημικές ουσίες! Υδροχλωρικό οξύ HCl (οξύ, όπως θα καταλάβατε και από το όνομα), υδροξείδιο του νατρίου NaOH (βάση, αυτό δεν το καταλάβατε από το όνομα) και καθαρό νεράκι. Στη συνέχεια προσθέσαμε μερικές σταγόνες ενός δείκτη, που ονομάζεται μπλε της βρωμοθυμόλης και πήραμε 3 ωραία διαφορετικά χρωματάκια σε κάθε περίπτωση, όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα:
Ο δείκτης μπλε της βρωμοθυμόλης, όταν έρχεται σε επαφή με οξέα, παίρνει κίτρινο χρώμα! Όταν έρχεται σε επαφή με βάσεις παίρνει μπλε χρώμα, ενώ όταν το διάλυμα δεν είναι ούτε όξινο ούτε βασικό, όπως στο καθαρό νερό, το χρώμα του δείκτη προκύπτει από τον συνδυασμό του κίτρινου και του μπλε, δηλαδή πράσινο!!! Και μαθήματα καλλιτεχνικών από την Smart Chemistry!!!

Στη συνέχεια παίξαμε με τα έγχρωμα διαλύματά μας ρίχνοντας το ένα μέσα στο άλλο και παρατηρήσαμε τις αλλαγές χρωμάτων που ακολουθούσαν! Μια ομορφιά, τι να λέμε τώρα!!!Και φυσικά τραβήξαμε και την αναμνηστική μας φωτογραφιούλα για το καλό!!! ;)

Σιι γιου λέιτερ!!!

Τα Πάντα Είναι Χημεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μηνυματάκι σας! ;)