Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΘΗΜΑ 12, ΜΕΡΟΣ 4: Ονοματολογία (Α' Λυκείου)

ΜΕΡΟΣ 4

Χέυυυυυυυ!!!!!!
Χάου γιου ντούιν;;;;;


Πάμε για το 4ο Μέρος της Ονοματολογίας που μας έχει ζαλίσει τον έρωτα! Εσάς περισσότερο δηλαδή!

Σήμερα θα δούμε αλατάκια με πολυατομικά ιόντα!

Άλατα με Πολυατομικά Ιόντα
Εδώ θα βάλουμε άλατα που περιέχουν και κάποιο από τα πολυατομικό ιόν. Εύκολη υπόθεση! Τα βήματα που ακολουθούμε για την ονομασία της ένωσης είναι τα εξής:
1. Χωρίζουμε την ένωση σε 2 μέρη.
2. Το 1ο μέρος περιέχει κάποιο μέταλλο ή το NH4+ (αμμώνιο).
3. Το 2ο μέρος περιέχει το πολυατομικό ιόν.
4. Ξεκινάμε την ονομασία από το 2ο μέρος με το πολυατομικό ιόν.
5. Τελειώνουμε με το όνομα του 1ου μέρους της ένωσης.

Παραδείγματα

NaNO3
Το NaNO3 αποτελείται από νάτριο Na και το πολυατομικό ιόν NO3. Ονομάζουμε ξεκινώντας από το 2ο μέρος, δηλαδή από το NO3 και καταλήγουμε στο Na. Άρα η ονομασία είναι νιτρικό νάτριο.

CaCO3
Στο CaCO3 έχουμε ασβέστιο Ca και το πολυατομικό ιόν CO32–. Άρα η ονομασία είναι ανθρακικό ασβέστιο.

K2Cr2O7
Εδώ, στο 1ο μέρος έχουμε κάλιο K (ο δείκτης 2 μετά το Κ δε μας απασχολεί στην ονομασία της ένωσης) και στο 2ο μέρος έχουμε το πολυατομικό ιόν Cr2O72–. Άρα ονομάζουμε διχρωμικό κάλιο.

Al2(SO4)3
Ωπ, εδώ έχουμε και κάτι παρενθέσεις! Όταν υπάρχουν παρενθέσεις, μας ενδιαφέρει μόνο αυτό που είναι μέσα στην παρένθεση. Άρα, το 1ο μέρος της ένωσης έχει αργίλιο Al (ο δείκτης 2 στο Al δε μας ενδιαφέρει) και το 2ο μέρος έχει το πολυατομικό ιόν SO42– που βρίσκεται μέσα στην παρένθεση. Άρα ονομάζουμε χωρίς να σκάμε για τους δείκτες και τις παρενθέσεις: θειικό αργίλιο.

(NH4)2SO4
Πάλι παρενθέσεις εδώ, αυτή τη φορά στο 1ο μέρος της ένωσης. Πάλι γραμμένες τις έχουμε τις παρενθέσεις! Μέσα στην παρένθεση έχει NH4+ και στο 2ο μέρος της ένωσης έχει SO42–. Άρα η ονομασία είναι θειικό αμμώνιο.

Mg(HCO3)2
Εδώ έχουμε μαγνήσιο Mg και μέσα στην παρένθεση το πολυατομικό ιόν HCO3. Άρα η βάφτιση δίνει όξινο ανθρακικό μαγνήσιο.

Cu3(PO4)2
Τι έχουμε εδώ; Ένα μέταλλο με 2 διαφορετικούς Α.Ο.! Όταν έχουμε μέταλλα με διαφορετικούς Α.Ο. (πίνακας 4), μας ενδιαφέρουν και οι δείκτες και οι παρενθέσεις. Ας τα πάρουμε ένα ένα. Ό,τι υπάρχει μέσα στην παρένθεση είναι πολλαπλασιασμένο με τον δείκτη που έχει μετά την παρένθεση. Δηλαδή έχουμε (PO4)2, άρα το πολυατομικό ιόν PO43– υπάρχει 2 φορές στην ένωση. Ο χαλκός Cu έχει δείκτη 3, άρα έχουμε 3 Cu στην ένωση. Τώρα πρέπει να βρούμε τι Α.Ο. έχει ο Cu. Το φωσφορικό ιόν έχει φορτίο –3. Επειδή έχουμε 2 φωσφορικά ιόντα στην παρένθεση το συνολικό φορτίο είναι –6. Οι 3 Cu πρέπει να έχουν +6 φορτίο για να είναι ουδέτερη η ένωση. Άρα κάθε Cu έχει +2 φορτίο. Άρα ο Cu είναι ο Cu2+ και η ένωση λέγεται φωσφορικός χαλκός ΙΙ.

Όμοια ονομάζουμε και τις ενώσεις που περιέχουν κι άλλα μέταλλα με πολλούς Α.Ο..

Κάπως έτσι πήγε και σήμερα!
Άλλο ένα βαρετό μάθημα έφτασε στο τέλος του!
Μένουν άλλα 2 Μέρη για την Ονοματολογία!

Στικ γουίδ ας!!!
Σιι γιου λέιτερ!!!
Τα Πάντα Είναι Χημεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μηνυματάκι σας! ;)