Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

Οξείδωση με Υπερμαγγανικό Κάλιο (Αλητεία)

Πρώτο πείραμα για φέτος με τον μαθητή της Γ' Λυκείου, Παναγιώτη Λαμπίρη! Παίξαμε μπαλίτσα με 2 παρόμοιες αντιδράσεις οξείδωσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ, H2O2) από υπερμαγγανικό κάλιο (KMnO4) παρουσία και μη θειικού οξέος (H2SO4).

Οι χημικές εξισώσεις των 2 αντιδράσεων είναι οι εξής:

2KMnO4 + 5H2O2 + 3H2SO42MnSO4 + K2SO4 + 5O2 + 8H2O
2KMnO4 + 3H2O2 2MnO2 + 2KOH + 3O2 + 2H2O

Αρχικά, ο παίχτης μου διέλυσε σκόνη KMnO4 σε νερό παρασκευάζοντας διάλυμα ορισμένης συγκέντρωσης, που υπολόγισε προηγουμένως.
Διάλυση KMnO4 σε νερό.

Στη συνέχεια, παρασκεύασε διαλύματα  H2O2  και  H2SO4  ορισμένης συγκέντρωσης και ανέμειξε το διάλυμα KMnO4 με το διάλυμα του H2SO4 (έτσι το οξίνισε).

Έπειτα, πρόσθεσε το διάλυμα του H2O2 στο οξινισμένο διάλυμα KMnO4 και παρακολούθησε τον σταδιακό αποχρωματισμό του από μωβ σε άχρωμο!

Κατά τη 2η αντίδραση ανέμειξε (αφού παρασκεύασε) διαλύματα KMnO4 και H2O2 χωρίς παρουσία H2SO4. Η αντίδραση παράγει οξυγόνο, οπότε ανιχνεύσαμε την παρουσία του με ένα μισοσβησμένο ξυλάκι, το οποίο φούντωσε όταν ήρθε σε επαφή με το οξυγόνο που εκλυόταν από την αντίδραση.
Ανάφλεξη του ξύλου σε επαφή του με το οξυγόνο
που παράγεται από τη χημική αντίδραση.

Τέλος, στην τρέλα πάνω, ρίξαμε στερεό KMnO4, για να παρακολουθήσουμε την έκδοση της 2ης αντίδρασης στην πιο βίαιη μορφή της!!!

Σιι γιου λέιτερ!!!
Τα Πάντα Είναι Χημεία!!!

Υ.Γ.: Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο ίδιο ή άλλο πείραμα, επικοινωνήστε μαζί μου! ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μηνυματάκι σας! ;)