Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ 2, ΜΕΡΟΣ 1: Δομικά Σωματίδια της Ύλης (Α' Λυκείου)

ΜΕΡΟΣ 1

Χαλλόου, είμαστε στο 2ο Μάθημα της Χημείας Α Λυκείου! Το μάθημα αυτό αποτελείται από 4 Μέρη! Σ'αυτό το μάθημα θα γνωρίσουμε τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. Ξεκινάμε λοιπόν, με τα άτομα!

Άτομα
Αν ρωτήσουμε έναν φιλόλογο "τι σημαίνει άτομο", θα μας πει ότι είναι ένα πράγμα που δεν έχει τομή, δηλαδή δεν μπορούμε να το κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Το άτομο, λοιπόν, όταν ανακαλύφθηκε, πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι δε γινόταν να το κόψουν σε μικρότερα κομμάτια, ήταν το πιο μικρό σωματίδιο που υπήρχε στη φύση.

Τι είναι όμως ακριβώς αυτό το άτομο;

Κόψε, κόψε ένα κομμάτι σιδήρου (Fe), καταλήγουμε
σε ένα άτομο σιδήρου, το πιο μικρό σωματίδιο Fe.
Αυτό δε γίνεται να κοπεί σε μικρότερο κομμάτι.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα κομμάτι σιδήρου. Ο σίδηρος, στη Χημεία, συμβολίζεται με Fe. Κόβουμε αυτό το κομμάτι στη μέση και παίρνουμε 2 μισά κομμάτια σιδήρου. Συνεχίζουμε και κόβουμε το μισό κομμάτι στη μέση. Έπειτα ξανακόβουμε το μισό του μισού στη μέση. Αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πάντα να κάνουμε αυτό το κόψιμο των κομματιών του σιδήρου, θα φτάναμε σε ένα σημείο εξαιρετικά μικροσκοπικό, το οποίο δε θα μπορούσαμε να κόψουμε άλλο. Αυτό το μικροσκοπικό κομματάκι σιδήρου είναι το άτομο του σιδήρου. Φυσικά, αυτά τα σωματίδια φαίνονται μόνο με υπερμικροσκόπια.

Προφανώς, υπάρχουν και άτομα άλλων χημικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα άτομα οξυγόνου, νατρίου, φθορίου, κ.ά.!

Άρα, σαν ορισμός, τι είναι το άτομο;

Άτομο είναι το πιο μικρό σωματίδιο ενός χημικού στοιχείου, το οποίο σχηματίζει χημικές ενώσεις με άλλα άτομα (ίδια ή διαφορετικά).


Στη φύση υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά άτομα. Τα περισσότερα είναι πολύ δραστικά (είναι δηλαδή ασταθή) με αποτέλεσμα η φύση να μην τα αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Έτσι, τα άτομα αυτά αναγκάζονται να βρουν άλλα άτομα και να ενωθούν μεταξύ τους.

Όταν δύο ή περισσότερα άτομα συνδέονται μεταξύ τους, σχηματίζεται μια πιο σύνθετη ουσία που ονομάζεται μόριο.

Αλλά για τα μόρια θα τα πούμε στο 2ο μέρος του μαθήματος!

Σιι γιου λέιτερ!!!
Τα Πάντα Είναι Χημεία!!!

Υ.Γ.: Εννοείται ότι στο τέλος του κεφαλαίου θα έχετε τις σημειωσούλες σας κλασικά! ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μηνυματάκι σας! ;)